Zoeken

Boekhoud tips: blijf up-to-date!

Als je eenmaal een administratie hebt die up-to-date is heb je in één oogopslag een overzicht van de relevante cijfers en resultaten. Met deze cijfers kun je gemakkelijk inzien welke kosten zijn gemaakt en hoeveel winst er is gegenereerd. Door deze gegevens inzichtelijk te hebben kunnen toekomstige ontwikkelingen voorspeld worden. Daarnaast heb je zo de mogelijkheid om op tijd bij te sturen wanneer er iets mis dreigt te gaan. Vooral voor startende ondernemers is het belangrijk om vanaf het begin deze boekhouding goed bij te houden. In veel gevallen kunnen deze bedrijven al na 2-3 jaar sluiten door de nalatigheid van de boekhouding. Wij geven je graag enkele boekhoud tips zodat dit bij jou voorkomen kan worden!

1. Zorg dat je boekhouding up-to-date is

Met een boekhouding voor je bedrijf die up-to-date is zorg je ervoor dat je het overzicht bewaard. Wanneer je het overzicht verliest is het lastig te achterhalen wanneer bepaalde uitgaven zijn gedaan en bepaalde inkomsten zijn binnengekomen. Plan voor jezelf wekelijks een vast moment om je boekhouding te doen.

2. Bewaar bonnetjes

Het is belangrijk om je bonnetjes te bewaren, zo kun je eenvoudig bepaalde uitgaven achterhalen. Daarnaast kun je met de bonnetjes gemakkelijk inzien hoeveel je destijds hebt uitgegeven. Daarnaast is het bewaren van verstuurde of ontvangen verplicht vanuit de belastingdienst, deze moeten de administratie kunnen controleren.

3. Maak een overzicht van te verwachten kosten

Het is verstandig om voorafgaand aan een bepaalde periode een overzicht te maken van de te verwachten inkomsten en uitgaven. Hiermee kun je in een vroeg stadium een beeld vormen van de benodigde middelen.

4. Houd je werkplek opgeruimd

Met een opgeruimd kantoor verlies je minder snel bepaalde zaken uit het oog of raak je deze kwijt. Buiten dit zal een opgeruimde werkplek zorgen voor rust in je hoofd. Met een to-do list kun je gemakkelijk zaken overzichtelijk krijgen en afstrepen wanneer je deze af hebt.

5. Probeer te werken met digitale facturen

Scan je papieren bonnetjes in en vraag je leveranciers te werken met digitale facturen. Op deze manier behoudt jij het overzicht en kun je je gehele administratie digitaal verwerken. De facturen kunnen automatisch ingelezen worden door je boekhoudsoftware, bespaar jou weer extra moeite.

Het doen van de boekhouding voor je bedrijf is voor velen geen leuke bezigheid, maar het zal toch moeten gebeuren. Hopelijk heb je iets aan bovenstaande boekhoud tips waardoor je de boekhouding een stukje leuker en gemakkelijker kunt maken. Natuurlijk kun je er ook altijd voor kiezen je boekhouding en administratie uit te besteden. In Nederland zijn vele administratie- en boekhoudkantoren te vinden. Deze kosten echter natuurlijk wel geld. Het is een keuze om te beslissen of deze kostenpost het jouw waard is.

X

Let op:
Er komen meldingen binnen van valse facturen. Oplichters doen zich voor als zijnde onze legitieme gids. Bedrijfstelefoongids is echter een gratis service.
Wij zullen nooit zomaar een factuur sturen, niet betalen dus!